Methi bajra paratha recipe in Hindi
तैयारी का समय: 10 मिनट |
खाना पकाने का समय: 15 मिनट |
कुल समय: 25 मिनट |
6 परांठे बनाता है |
मेथी बाजरा पराठा के लिए सामग्री ( Ingredients For Methi Bajra Paratha )
1/2 कप बाजरा (काला बाजरा) का आटा |
2 बड़े चम्मच गेहूं का आटा (गेहूं का आटा) |
2 चम्मच तिल के बीज (तिल) |
1/2 कप बारीक कटी मेथी (मेथी) के पत्ते |
1/2 छोटा चम्मच अदरक-लहसुन पेस्ट |
1/2 छोटा चम्मच हरी मिर्च का पेस्ट |
1/4 छोटा चम्मच हल्दी पाउडर (हल्दी) |
नमक स्वादअनुसार |
गेहूँ का आटा बेलने के लिए |
पकाने के लिए 1 1/2 छोटा चम्मच घी |
मेथी बाजरा पराठा के साथ परोसने के लिए |
मेथी बाजरा पराठा बनाने की विधि :
मेथी बाजरा पराठा बनाने के लिए, सभी सामग्री को एक गहरे बाउल में मिलाकर पर्याप्त पानी का प्रयोग कर नरम आटा गूँथ लें।
आटे को 6 बराबर भागों में बाँट लें।
एक भाग को 100 मि। (4”) व्यास के गोल आकार में बेल लें।
एक नॉन-स्टिक तवा गरम करें और 1/4 टी-स्पून घी का प्रयोग कर, दोनो तरफ भूरे धब्बे दिखने तक पका लें।
5 और मेथी बाजरा पराठे बनाने के लिए विधि क्रमांक 3 और 4 को दोहराएं।
मेथी बाजरे के परांठे को ताज़े दही के साथ गरमागरम परोसें।
#methileaves #मेथी #bajraflour #paratha #tarladalal #indianrecipe #indianparatha #indianparatha
Methi bajra paratha recipe in English
Preparation Time: 10 mins |
Cooking Time: 15 mins |
Total Time: 25 mins |
Makes 6 parathas |
Ingredients For Methi Bajra Paratha :
1/2 cup bajra (black millet) flour |
2 tbsp whole wheat flour (gehun ka atta) |
2 tsp sesame seeds (til) |
1/2 cup finely chopped fenugreek (methi) leaves |
1/2 tsp ginger-garlic (adrak-lehsun) paste |
1/2 tsp green chilli paste |
1/4 tsp turmeric powder (haldi) |
salt to taste |
whole wheat flour (gehun ka atta) for rolling |
1 1/2 tsp ghee for cooking |
For Serving With Methi Bajra Paratha |
Method For methi bajra paratha
To make methi bajra paratha, combine all the ingredients in a deep bowl and knead into a soft dough using enough water.
Divide the dough into 6 equal portions.
Roll one portion into a 100 mm. (4”) diameter circle using a little whole wheat flour for rolling.
Heat a non-stick tava (griddle) and cook it, using ¼ tsp of ghee, till brown spots appear on both the sides.
Repeat steps 3 and 4 to make 5 more methi bajra parathas.
Serve the methi bajra parathas hot with fresh curds.
#methileaves #methi #bajraflour #paratha #tarladalal #indianrecipe #indianparatha